Ürünler

Nfpa 20’ye uygun yangın suyu pompa grupları

ALF ENERGY yangın önleme ve yangından korunma amaçlı pompa grupları güvenilir, etkin ve tesisata bağlanmaya hazır hale getirilmiş kompakt ünitelerdir.

Gerekli kontrol, güvenlik ve alarm fonksiyonlarıyla donatılarak, her tür yangın suyu dolabı, hidrant ve sprinkler hattında kullanılabilmesi öngörülmüştür.

Kolay montaj ve kullanım özellikleri ve kullanıcı dostu temel yapısı sayesinde, uzman montaj ve servis elemanlarına duyulan ihtiyaç asgariye indirilmiştir.

Firmamız tarafından üretilen yangın ile mücadele pompa grupları projelerdeki uygulama şartlarına göre, öncelikle ülkemizde kabul gören yangınla ilgili norm ve standartlara uygun olarak Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği’ne göre projelendirilmekte, teklif edilmekte ve sevk edilerek işletmeye alınmaktadır.

Talep edildiğinde dünyada kabul gören yangınla ilgili NFPA, UNI veya VDS gibi norm, standart ve tavsiyelere göre seçilmekte ve bağımsız gözetim kuruluşları tarafından yapılan testler neticesinde NFPA 20 ye uygunluk belgesi verilmektedir.

POMPA SEÇİMİ

Tasarım
Yangın söndürme suyu olarak kullanılacak pompa gruplarında güvenilir, zamanında müdahale edici ve sonuç odaklı olabilmeleri amacı diğer ihtiyaçlar için kullanılan pompalardan ayrılmaktadırlar.

* 1 adet elektrik motorlu asıl pompa, aynı kapasitede 1 adet dizel veya elektrik motorlu yedek pompa veya kapasitenin yarısını yedekleyecek biçimde 3 adet pompadan oluşan pompalar seçilebilir.
* NFPA şartlarına göre yangın ile mücadele için 4 adet pompa tipi belirlenmiştir.
• Yatay milli uçtan (arkadan) emişli pompalar,
• Yatay milli bölünebilir (ayrılabilir) gövdeli pompalar,
• Dikey milli hat (inline) tipi pompalar
• Düşey milli tribün tip pompalar

* Yine NFPA şartlarına göre tribün tip pompalar hariç, diğer pompaların emiş yapmasına izin verilmez. Bu sebeple sistemde tribün tip pompa kullanılmayacaksa, sistemin emiş yapmayacak şekilde dizayn edilmesi gereklidir.
* Sadece düşey milli tribün tip olanlar, emiş hattına söndürme suyunun kendi cazibesi ile gelmemesi yani pompa emiş hattı ile depo arasında negatif bir fark olması durumunda kullanılır. Zaten tribün tip pompalar; motor kısmı yüzeyde, hidrolik kısmı (pompa kısmı) suyun içerisinde kalacak şekilde dizayn edilmiştir. Böylece yangın söndürme suyu deposunun ve/veya platformunun üzerine monte edilebilirler.
* Ayrıca kaçak ihtimaline karşı bir adet jokey pompa eklenmelidir. Jokey pompa kapasitesi izin verilebilir bir kaçağı 10 dakika içerisinde karşılayarak basıncı gerekli düzeye getirebilecek kapasitede olmalıdır.

• Eğer yangın ile mücadele için kullanılan pompaları çalıştıracak güçte jeneratör bulunuyorsa yedek pompa da elektrik motorlu seçilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken, pompaların kalkış anında yüksek akım çekmeleri (demeraj akımı) nedeni ile mevcut jeneratörün bu gücü karşılayabilmesidir. Jeneratör ile besleme durumunda sistem NFPA 37 ve NFPA 110 Tip 10 standartlarına göre dizayn edilmelidir.
• Diğer bir nokta ise mevcut jeneratörün, elektriklerin kesildiği ve yangın ile mücadele pompalarının devreye girmesi gerektiği anda yaşam alanları için kullanılan elektrik akımını yangın ile mücadele pompasına otomatik olarak aktarması gerekmektedir. Bunun için de ayrıca otomatik transfer ünitesine sahip olunmalıdır.

Kapasite

* Pompanın kapalı vana (sıfır debi) basıncı, anma basıncının %140 değerinden fazla olmamalıdır. Örnek verirsek, yangın ile mücadele hattı için ihtiyacımız olan kapasite 100 m3/h ve 100 mss ise seçilen pompanın kapalı vanadaki basıncı 140 mss yi aşmaması gerekir. Burada amaçlanan yangın suyu pompa eğrisinin mümkün olduğunca debi eksenine paralel olması, debi arttıkça aşırı basınç düşümünün yaşanmamasıdır.
* Pompa seçimi, anma debisinin %150 değerinde de çalışabilmesine göre yapılmalıdır. Ayrıca bu noktada pompa basıncı da anma basıncının %65 değerinden aşağıda olmamalıdır. (TS EN 12845 için anma debisinin %140 değerinde çalışmalı ve anma basıncının %70 değerinden aşağıda olmamalıdır.) Yukarıdaki kapasiteyi alırsak 100 m3/h anma debisine sahip pompa performans eğrisi 150 m3/h debiyi de karşılamalı, bunu yaparken de basıncını en fazla 65 mss ye kadar düşürebilir.
* Jokey pompa kapasitesi izin verilebilir bir kaçağı 10 dakika içerisinde karşılayarak basıncı gerekli düzeye getirebilecek kapasitede olmalıdır.

Elektrik Motoru

* Elektrik motorları koruma sınıfında iki kavram karşımıza çıkmaktadır. Avrupa Elektro-Teknik Standartlar Komitesi (CENELEC) tarafından muhafazalı elektrik ürünlerinin çevresel şartlara olan dayanıklılığını standartlaştırmak amacıyla geliştirilmiş IP (Ingress Protection Code) diğeri ise Amerika Birleşik Devletleri’nde elektrik ekipmanları ve tıbbi görüntüleme üreticilerinden oluşan bir organizasyon olan NEMA’dır. (Ulusal Elektrik İmalatçıları Birliği) NEMA genellikle endüstriyel uygulamalarda kullanılan elektrik kutuları ve panoları için çeşitli sınıflarda standartları tanımlar. Her tehlikeli parçaya kişisel erişim ve çevre koşullarına karşı korumak için derecelendirmeler yapmışlardır. Kısaca iki kavram da aynı amaca hizmet etmekte olup IP Avrupa menşeili, NEMA Amerika Birleşik Devletleri menşeili ürünlerde kullanılır. Ülkemizde üretilen elektrik motorları IP ye göre sınıflandırılır.
* Elektrik motor gücü anma debisine göre değil, 1,5 katındaki debi ve bu noktadaki basınca göre belirlenir.
* Motor gücü belirlenirken minimum 1,15 servis faktörünün de eklenmesi gereklidir.
* Motorlar sürekli çalışma durumuna göre üretilmiş olmalıdır.
* Motorlar tam kapalı türde tasarlanmış olmalıdır.

Dizel Motor

* Kullanılan dizel motorlar yangın suyu pompa grupları için dizayn edilmiş olmalıdır.
* Dizel motor gücü, gerekli maksimum mil gücünden en az %10 daha fazla olmalıdır. Dizel motor, yangın ile mücadele sistemleri için tasarlanmış olmalıdır.
* Daha çok jeneratörler için tasarlanmış 1500 d/d motor hızına sahip dizel motorlar 3000 d/d’da çalışacak pompalar için tercih edilmemelidir.
* Dizel motor marş sistemi 5 saniye aralıklarla 6 defa marş olacak şekilde dizayn edilmeli ve akü grupları bunu besleyecek kapasitede seçilmelidir.
* Yakıt tankı şase üzerine akuple edilmeli, yakıt tankı hacmi tehlike sınıfına göre belirlenecek çalışma süresi ile dizel motor saatlik yakıt tüketimini çarpılması ile hesaplanmalıdır.

POMPA YAPISI VE MALZEME

* Salmastra tipi 5 sıra olarak sarılmış yumuşak salmastradır. Yumuşak salmastra, tam sızdırmazlık sağlamasa da (çalışma esnasında damlatma yapar) zarar görmesi halinde bile çalışmaya devam ederek yangın ile mücadelenin sürekliliğini sağlamaktadır. Yangın ile mücadelede zamana karşı yarış ve süreklilik önemli bir kriterdir. Mekanik salmastranın zarar görmesi durumunda değiştirilmesi zorunludur.
* Yangın ile mücadele pompa gruplarının tasarımında, NFPA 20 getirdiği şartlar doğrultusunda tasarlanan boru sisteminde bulunan akışkanın hızı en fazla 3 m/sn olarak alınabilir. Bu nedenle pompa emme ve basma flanşlarından sonra eksantrik ve konsantrik redüksiyonlar konularak su hızları düşürülmelidir.
* Yangın ile mücadele pompa gruplarında yer alan her pompa için ayrı kontrol panosu olması gerekir.
* Pompa gövde malzemesi basınç sınıfına GG-25 döküm veya GGG 40 sfero döküm olmalıdır.
* Pompa çarkı korozyona karşı dirençli bronz veya paslanmaz çelik malzemeden yapılmalıdır.
* Pompa mili AISI 316 paslanmaz çelikten imal edilmelidir.
* Pompa yatakları gres yağlamalı rulmanlı yatak olmalıdır.